“Ο θησαυρός της Δαμασκού: Το παιχνίδι των θεών #1” της Δανάης Ιμπραχήμ

Book tour & Giveaway

“Ο θησαυρός της Δαμασκού: Το παιχνίδι των θεών #1” της Δανάης Ιμπραχήμ
από τις εκδόσεις Πηγή

Τίτλος: Ο θησαυρός της Δαμασκού

Συγγραφέας: Δανάη Ιμπραχήμ

Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα, Φαντασίας

Εκδόσεις Πηγή

Εκδόθηκε: Νοέμβριος  2018 – 632 σελίδες

Ο θησαυρός της Δαμασκού: Το παιχνίδι των θεών. Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας φαντασίας και ιστορικού μυθιστορήματος. 

Βρισκόμαστε στο έτος 674 μ.Χ. Τα πλοία του χαλίφη Μωαβία Α’ έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη και απειλούν να την πολιορκήσουν. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ’ χρειάζεται χρήματα για να εξασφαλίσει την επιτυχημένη άμυνα της πόλης, γι’ αυτό και δίνει μια σημαντική αποστολή στον έμπιστό του, στρατιώτη Αστέριο. Εκείνος κι ο εκ γενετής μουγκός του ξάδερφος, ταξιδεύουν στην αραβοκρατούμενη, πλέον, Δαμασκό, για να επιστρέψουν στον αυτοκράτορά τους ένας θησαυρό. Σύμμαχός τους στη δύσκολη αυτή αποστολή γίνεται η κόρη του χαλίφη, Ααζίν, μια νεαρή κοπέλα με υψηλές γνώσεις και ικανότητες. Η αποστολή τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη μόλις μπουν στον δρόμο τους φαντάσματα του παρελθόντος. Οι ανίδεοι Ρωμαίοι θα μάθουν με αιματηρό τρόπο την πραγματική ιστορία της δυναστείας των Ομεϋαδών και θα κληθούν να προστατέψουν τη σουλτάνα Ααζίν από θανάσιμους εχθρούς.

Όλοι τους, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, θα χρειαστεί να διασχίσουν δύσβατα μονοπάτια για να επιβιώσουν από κάθε δοκιμασία που μπαίνει στο διάβα τους. Σύντροφοί τους αξίες κι ιδανικά, αλλά και μια θεϊκή βοήθεια. Στο τέλος θα καταφέρει ο καθένας τους να βρει τον δικό του θησαυρό.

“Ο πατέρας σου πιστεύει σε λάθος Θεό”. “Το λες συνέχεια αυτό για τον Αλλάχ. Γιατί είναι λάθος;” “Γιατί δεν είναι ο Θεός”. “Κι αν είναι; Κι αν πιστεύουμε στον ίδιο Θεό, αλλά τον αποκαλούμε με διαφορετικό όνομα;”

Links: Εκδόσεις Πηγή | Goodreads | You Tube

Διαγωνισμός

giveaway 1

Το fancyowl.gr σε συνεργασία με την συγγραφέα Δανάη Ιμπραχήμ @danai.ibrahim ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ της @books_and_roses_. Τα δώρα του νικητή είναι ένα αντίτυπο του βιβλίου “Ο θησαυρός της Δαμασκού #1” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το @fancyowl.gr.

Ο διαγωνισμός λήγει στις 28/03/2020. Νικητής του διαγωνισμού ο Αλέξανδρος  Σταφύλας

Οι δικές μας ερωτήσεις στη συγγραφέα

@nonouka_books_lover

Από που πήρατε την έμπνευση για το βιβλίο σας; Από τις Χίλιες και Μία νύχτες. Τα παραμύθια της Χαλιμάς ταξιδεύουν τον αναγνώστη στα μυστήρια της Ανατολής παρουσιάζοντας παράλληλα και τον πολιτισμό της. Διαβάζοντας λοιπόν μερικά από αυτά μου γεννήθηκε η ματαιοδοξία, μπορεί να πει κανείς, να συνθέσω το δικό μου ανατολίτικο παραμύθι που θα σύστηνε με την σειρά του τον αραβοϊσλαμικό κόσμο και την λαογραφία της Ανατολής.

 @alexandra_nms

Ταυτίζεται η ιστορία σας με πραγματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής; Ναι. Τα περισσότερα πρόσωπα είναι ιστορικά όπως και αρκετά γεγονότα. Γι’ αυτό και φροντίζω να δείχνω άπλετο σεβασμό στους χαρακτήρες μου. Οι ιστορικοί άλλωστε δεν έχουν την ελευθερία να παίρνουν το μέρος κανενός.

 eliz_white

Ποσό δύσκολο σου ήταν να γράψετε για τις δυο θρησκείες χωρίς να «θίξετε» τα πιστεύω των αναγνωστών; Δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μου βγει σε κακό. Σαφώς και πριν γράψω μελέτησα θρησκευτικά κείμενα και ιστορικές πηγές για την κάθε θρησκεία. Το ότι μεγάλωσα σε χριστιανική χώρα δεν σημαίνει ότι την ξέρω καλά. Άλλωστε η πίστη προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή. Όσον αφορά την ισλαμική πίστη, εκτός από τις πηγές, ακολούθησα αντίστοιχα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μπω στην ψυχοσύνθεση τους. Η οικογένεια του πατέρα μου δεν ασχολείται και πολύ με την θρησκεία, οπότε δεν μπορούσα να πάρω από εκείνους τις πληροφορίες που ήθελα. Ακόμα κι αυτό όμως είναι ένα στοιχείο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά την πίστη του κι ας υπάρχει ένας μπούσουλας. Αυτό ακριβώς θέλησα να δείξω με τους χαρακτήρες μου. Καθένας τους έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση κι άρα αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο την θρησκεία του και φέρεται αναλόγως. Αυτή είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια και αυτή αποτύπωσα. Ελπίζω πραγματικά να μην θιχτεί κανείς.

Book_observatory_

Μιας και το βιβλίο είναι το πρώτο σειράς, πόσα βιβλία πιστεύετε θα το ακολουθήσουν; Θα ακολουθήσουν άλλα δυο. Πρόσφατα αποφάσισα και την δημιουργία ενός spin off αργότερα, αλλά η καθεαυτή ιστορία του Θησαυρού θα είναι τριμερής.

 emilysbookland

Πώς αποφασίσατε να βάλετε αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο σας; Ήθελα έναν τίτλο που να παραπέμπει τον αναγνώστη σε παραμύθι και φυσικά να υπάρχει μέσα κάτι που να μαρτυράει την ανάμειξη της Συρίας. Ο τίτλος της τριλογίας, Θησαυρός της Δαμασκού δεν είναι παρά μια αλληγορία για όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία που θα ανακαλύψουν οι πρωταγωνιστές μας στην πρωτεύουσα του χαλιφάτου. Ο υπότιτλος του πρώτου μέρους, Το παιχνίδι των θεών υποδηλώνει τις ανώτερες δυνάμεις που ελέγχουν τις ζωές τους. Αυτό όμως δεν είναι αλληγορία. Αυτές οι δυνάμεις παίρνουν σάρκα και οστά στην διάρκεια της ιστορίας. Κι αυτό που κάποτε λατρευόταν σαν θεότητα, στην συνέχεια δαιμονοποιήθηκε. 

 @booknotes_athina

Περιγράψτε μας με πέντε λέξεις το βιβλίο σας  Μαγεία. Ιστορία. Περιπέτεια. Πίστη. Ανθρωπιά.

Ikaria_books_and_chocolate

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα για το βιβλίο; Αρχικά να τονίσω ότι το βιβλίο ανήκει σε δυο κατηγορίες: Το ιστορικό μυθιστόρημα και το μυθιστόρημα φαντασίας. Φαντασία γράφω από την εφηβεία μου γιατί με αφήνει ελεύθερη. Φτιάχνω τους δικούς μας κανόνες. Στο ιστορικό μυθιστόρημα στράφηκα χάρις τις σπουδές μου στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό της Αθήνας. Και επειδή οι άνθρωποι του παρελθόντος ήταν πιο ανοιχτοί στο υπερφυσικό και την μαγεία, θεώρησα ότι θα γινόταν το τέλειο πάντρεμα, όσον αφορά τα είδη. Εν συνεχεία, το θέμα αποφασίστηκε αφού μελετήθηκαν τρεις παράγοντες: Ποια εποχή βασίλευαν οι χαλίφες στην Συρία, πότε είχαν τις πιο έντονες επαφές με το Βυζάντιο και φυσικά σε ποια εποχή ευημερούσαν οι Άραβες. Όλα τα δεδομένα με ώθησαν στον Μωαβία Α’ και εν συνεχεία αποδείχτηκε ακόμα πιο κατάλληλος αφού αυτή την εποχή πραγματοποιείται και το σχίσμα Σουνιτών Σιιτών. Ο καταιγισμός ιστορικών γεγονότων ευνόησε και την ανάμιξη υπερφυσικών στοιχείων.

 Aggelina Papathanasiou

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο συγγραφέας που ασχολείται με τη συγγραφή ιστορικού μυθιστορήματος; Αυτό που απαιτεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένα διαφορετικό ύφος από ένα σύγχρονο. Πρέπει να είναι πιο επίσημο ειδικά όταν αναμειγνύονται πρόσωπα ανώτερων τάξεων. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι γιατί πρέπει να αποβάλλουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.  Επιπλέον, χρειάζεται ενδελεχής μελέτη της εποχής που γράφει κανείς ώστε να την αποτυπώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Σίγουρα κανένα ιστορικό μυθιστόρημα δεν μένει πιστό στην ιστορική αλήθεια, ειδικά εκείνα που υπάγονται σε άλλα είδη. Τουλάχιστον εγώ και άλλοι συγγραφείς που γράφουν φαντασία έχουμε αυτό το παραθυράκι. Θεωρώ όμως ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να σεβόμαστε τα πρόσωπα για τα οποία γράφουμε. Ανεξαρτήτως προσωπικών μας πεποιθήσεων πρέπει να δημιουργούμε μια ιστορία που θα αφήσει τον αναγνώστη να διαμορφώσει άποψη κι όχι να παρουσιάσουμε τις συμπάθειες μας.

 Book2chance

Σκιαγραφείτε τους ήρωες των βιβλίων σας κατά την διάρκεια συγγραφής του βιβλίου ή πριν ξεκινήσετε την συγγραφή του?Και πως τους επιλέγετε ? Αυτό γίνεται από πριν. Πάντα περνάει ένα σημαντικό διάστημα ανάμεσα στο πότε θα εμπνευστώ την ιστορία και πότε θα την γράψω. Επομένως, όταν αρχίζω να γράφω ο κάθε χαρακτήρας έχει ξεδιπλωθεί πλήρως στο μυαλό μου και απλώς τον συστήνω στον κόσμο. Αλλά έρχονται μόνοι τους, με την γέννηση της ιστορίας ή την ανάπτυξη της αργότερα. Ποτέ δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να προσθέτω άτομα θέλοντας να δω αν ταιριάζουν. Από την στιγμή που έχω πλήρης εικόνα για την ιστορία, οι χαρακτήρες εμφανίζονται με δική τους πρωτοβουλία. Για μένα είναι ζωντανοί κι ας μην είναι ορατοί.

 @books_and_roses_

Τι είναι αυτό που σας ελκύει στην εποχή για την οποία αποφασίσατε να γράψετε; Πάντα με έλκυαν τα αμφιλεγόμενα, είτε πρόκειται για πρόσωπα, ιδέες, γεγονότα, εποχές. Κάθε φορά που άκουγα την μάζα να επικρίνει κάτι, εγώ το αγαπούσα αμέσως και όταν το μελετούσα είχα και το μέσο να το υπερασπίζομαι, γιατί ως γνωστόν ο κόσμος μισεί ότι φοβάται ή ζηλεύει. Όταν άκουγα συνεχώς να επικρίνεται μια άλλη θρησκεία θέλησα να την μελετήσω ενδελεχώς για να δω τι ήταν τόσο μισητό. Δεν αρκούσε η οικογένεια μου, γιατί είναι μια σταγόνα στον ωκεανό και τα κείμενα λένε μεγαλύτερες αλήθειες από τον άνθρωπο. Και πράγματα στα κείμενα δεν συνάντησα πουθενά μίσος και σκληρότητα. Αυτό το πρόσθεσαν οι άνθρωποι. Έπρεπε λοιπόν να παρουσιάσω μια ιστορική αλήθεια που αγνοείται. Όσον αφορά την εποχή που γράφω είναι η πλέον αγαπημένη μου γιατί τότε αναβιώνει το μεγαλείο της Συρίας μετά από αιώνες ρωμαϊκής κατοχής. Επιπλέον, δεν είναι πάρα πολλές οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την οικογένεια του Μωαβία και τον ίδιο, οπότε με αφήνει ελεύθερη να πλάσω κάτι από την αρχή. Πάντα βέβαια λαμβάνω υπόψη μου τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία και τα ήθη της εποχής. Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει πολλές λεπτομέρειες είναι ένας ακόμα λόγος να επιμείνω σε αυτό το πρόσωπο.

 @insatiablereadings

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου και τους κεντρικούς του ήρωες. Όταν μου γίνεται αυτή η ερώτηση φοβάμαι ότι θα πω κάτι που θα μαρτυρήσει την εξέλιξη ή κάτι που θα φανεί μη επαρκές. Οπότε πράγματι, θα πω πολύ λίγα λόγια για το βιβλίο. Πρόκειται για μια περιπέτεια τοποθετημένη σε ιστορικό χρόνο και διανθισμένη με στοιχεία φαντασίας. Οι χαρακτήρες είναι απλοί άνθρωποι, με πάθη και αδυναμίες. Τα κίνητρα τους δικαιολογούνται πλήρως και όλοι τους καταλαβαίνουν ακόμα κι αν δεν συμφωνούν μαζί τους. Δεν υπάρχει καλό και κακό, ήρωας ή εχθρός, μαύρο ή άσπρο. Η ιστορία δεν έχει ήρωες και villains. Μας παρουσιάζει ανθρώπους που αγωνίστηκαν να επιβιώσουν. Αυτό ακριβώς είναι και ο Θησαυρός της Δαμασκού, μια ωδή στον αγώνα επιβίωση, γιατί οι εχθροί δεν είναι πάντα ορατοί. Οι σκιές κρύβουν πολλά τέρατα. 

instagram banner

Link των μελών που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου

Book’s Lover and more blog alexandra_nms  |  eliz_white  |  book_obsarvatory_ Booknotes by Athina  |  ikaria_books_and_chocolate  |  book2chance  |  Books and Roses blog  |  Insatiable Readings blog  |  Emily’s Bookland 

Γνώρισε τη συγγραφέα

FB_IMG_1583857906186

Η Δανάη Ιμπραχήμ γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Είναι τέκνο ελληνικής και αραβικής καταγωγής και ασχολείται αρκετά χρόνια με την συγγραφή. Στα ταραχώδη χρόνια της εφηβείας συνέθεσε διηγήματα, ποιήματα και μερικά πεζογραφήματα. Στο σχολείο ανέλαβε συστηματικά την δημιουργία κειμένων που αξιοποιήθηκαν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Etwinning. Αποφοιτώντας από το λύκειο, ξεκίνησε την σύνθεση μιας εξαλογίας φαντασίας που δημοσιεύει μαζί με άλλα ποιήματα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών της φανέρωσαν γοητευτικά μονοπάτια στα οποία περπάτησε για να ταξιδέψει στο παρελθόν. Το 2018 ένωσε τις μεγάλες της αγάπες, την ιστορία και την συγγραφή, και συνέθεσε το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο Ο Θησαυρός της Δαμασκού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησε να αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό φαντασίας willowisps.gr

Social Media Links: Goodreads | InstagramFacebook 

Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.

Independently verified
249 reviews